You are here

Our Plans

The Margate Caves Community Education Trust has planned an ambitious mixed-use scheme for the site.


Over the last six years, the Trust and the Friends of Margate Caves have worked closely with the local community to design a landmark building. The dramatic exterior will provide a new landmark on the route between Margate’s Old Town and nearby Dalby Square, Northdown Road and Cliftonville. It sits on the footprint of the old Bryan House/Northumberland House which was destroyed during the Second World War.

At the front of the building is a visitor centre that will provide access to the restored Caves. The visitor centre includes a shop and cafe. Behind the visitor centre is a community centre. This flexible space provides either one large or two classroom-sized community rooms, which will be used for a range of activity and will be available as a base for schools visiting Margate. The community rooms open onto gardens, which cover the Caves themselves.

Designed by award-winning architects Kaner Olette, the building received planning permission in 2015. It is now expected to open in 2019.

The plans have been supported by a Heritage Lottery Fund grant which will be used to build a new visitor centre, including a community café, and enable the refurbishment of the Caves. The Big Lottery Fund has supported the much-needed community centre, to be used by local people.

Alongside the building, the funding also supports a series of commissions for artists, an activity programme that takes the Caves out to the local community, and the development of a learning scheme for schools. It also provides training for volunteers not only at the Caves, but also those working at other heritage attractions locally. A Crowdfunder has raised an additional £10,000 to support this work.

HLF BIG Logo.jpg